Sari la conținut
Gestionarea flotei, 7 caracteristici de care are nevoie orice afacere

Gestionarea flotei, 7 caracteristici de care are nevoie orice afacere

Gestionarea flotei, 7 caracteristici de care are nevoie orice afacere. Comercianții și furnizorii caută modalități eficiente și rentabile. În principiu, pentru a livra bunuri către clientul final și la un cost cât mai mic.

Software-ul pentru gestionarea flotei este un instrument care vă poate ajuta să administrați:

 • șoferii;
 • dispecerii;
 • vehiculele.

În acest mod puteți reduce cheltuielile generale și spori eficiența. Dar fiecare afacere are o structură diferită de flote și poate necesita capacități diferite de la software-ul său.

Am adunat cele 7 caracteristici de care are nevoie o companie pentru gestionarea flotei în acest articol de blog.

Ce face software-ul pentru gestionarea flotei?

Software-ul pentru gestionarea flotelor se referă la instrumente de gestionare a livrărilor. Acestea ajută diverse companii să gestioneze flotele spre performanță, eficiență și costuri optime.

Aceste sisteme de management ar trebui să includă software-ul flotei pentru gestionarea șoferilor, dispecerilor și vehiculelor. O firmă de transport ar putea avea nevoie să gestioneze doar o flotă internă mare. Altele pot gestiona mulți contractori terți sau flote de tip crowdsourced.

Alegerea unui software pentru gestionarea flotei trebuie să fie în concordanță cu nevoile afacerii dvs. Iată 7 caracteristici pe care ar trebui să le aibă fiecare software pentru gestionarea flotei:

 1. vizibilitate în timp real;
 2. capacități de gestionare a șoferilor;
 3. integrare completă și un software deschis, scalabil;
 4. software de expediere și planificare a flotei (inclusiv gestionarea vehiculelor);
 5. învățare automată;
 6. soluții de performanță și păstrare a șoferului;
 7. siguranța șoferului și software telematic.

1. Vizibilitate în timp real

Companiile caută tehnologii pentru a-și gestiona mai bine flotele. Obiectivul lor principal este adesea să știe ce se întâmplă, unde și când în timp real. Aveți nevoie de urmărirea vehiculului pentru a afla unde se află fiecare comandă.

Indiferent dacă este vorba de flota dvs. sau de șoferul unui contractor.

O parte din această vizibilitate provine din urmărirea flotei. Oferă vizibilitate la locația șoferului tuturor părților interesate relevante:

 • dispecerii sau administratorii flotei (inclusiv un contractor extern, dacă este șoferul lor);
 • expeditorii;
 • clientul final.

Cele mai bune sisteme pentru gestionarea flotei vor include și capacități mobile de gestionare a stocurilor. Dacă nu, ar trebui să existe o integrare între cele două sisteme.

Vizibilitatea devine deosebit de importantă deoarece multe companii își extind aria de acoperire.

Rentabilitatea va proveni din creștere numai dacă puteți gestiona bine această creștere. Căutați un sistem software bazat pe cloud. Controlul și vizibilitatea nu se diminuează dacă extindeți acoperirea geografică, adăugați alte vehicule sau flote.

2. Capacități de gestionare a șoferilor

Indiferent dacă flotele sunt interne sau externe, aveți nevoie de un control complet asupra șoferilor. Doar astfel vă asigurați că livrările au loc la timp, că SLA-urile sunt îndeplinite și că livrarea se desfășoară optim.

Capacitățile de gestionare a șoferilor includ:

 • calculul câștigurilor șoferului pentru întreaga flotă;
 • programarea șoferului și a livrării;
 • urmărirea și înțelegerea parametrilor de referință, cum ar fi numărul de comenzi finalizate;
 • managementul permisiunilor.

Orice soluție de gestionare a flotei ar trebui să includă panouri de administrare centralizate. Acestea vor veni cu actualizări de stare în timp real pentru livrarea în curs.

Aici includem și gestionarea programului șoferului, capacitatea vehiculului și măsurarea performanței. Business Intelligence este un element esențial, parte a acestui proces. Ar trebui incluse și instrumente robuste de raportare.

Software-ul de programare trebuie să fie actualizat în timp real. În acest mod, se pot ajuta dispecerii sau administratorii de flote să optimizeze gestionarea șoferului și a vehiculului.

3. Gestionarea flotei prin integrare completă și software deschis

Un motiv pentru care multe companii se tem de noua tehnologie e îngrijorarea că va înlocui sistemele existente. E important să identificați software-ul de gestionare a flotei care se integrează perfect cu soluțiile dvs. actuale.

În mod ideal datele din sistemul de gestionare ar trebui să fie consolidate și gestionate de pe o singură platformă. Doar astfel se poate asigura vizibilitatea optimă și oferi conducerii informațiile de care are nevoie pentru a lua decizii mai bune.

Noua tehnologie pentru gestionarea flotei trebuie să funcționeze cu sistemele existente. De asemenea, trebuie să suficient de flexibilă pentru a fi ușor de adaptat nevoilor specifice de afaceri și realității.

Căutați tehnologia deschisă și scalabilă care poate fi personalizată pentru a satisface nevoile dvs. Doriți ca dispecerii să poată introduce date specifice despre fiecare livrare? Sau să personalizeze criteriile pentru câte comenzi vor merge într-o singură livrare?

O tehnologie deschisă pentru gestionarea flotei ar trebui să permită acest nivel de personalizare.

În mod similar, cele mai bune soluții vor fi scalabile. Acestea vă vor permite să măriți cu ușurință flotele, șoferii și comenzile în orice moment. Acest lucru este deosebit de important în timpul vârfurilor de sezon. Este, de asemenea, un factor critic în cât de repede veți putea lansa noi servicii sau opțiuni de livrare.

O platformă puternică pentru gestionarea flotei va permite următoarele:

 • integrarea rapidă cu noile flote;
 • extindere rapidă prin noi coduri de zonă și locații de preluare/predare;
 • lansarea rapidă a noilor servicii premium, cum ar fi livrarea în aceeași zi sau asamblarea.

4. Software de expediere și planificare a flotei

“Inima” unei soluții de gestionare a flotei vă ajută să decideți ce ordine are fiecare flotă și când. Dar este mult mai mult decât atât. Să aflăm împreună despre ce este vorba!

 1. gestionarea vehiculului. Programarea livrării trebuie să se bazeze pe disponibilitatea vehiculului. Știind ce vehicul este mai potrivit pentru fiecare comandă aveți un avantaj major pentru optimizare. Un alt element este cât de mult spațiu are clientul final pentru descărcarea vehiculelor în apropierea locației lor;
 2. rutare optimizată și gestionarea traseului. Dacă utilizați doar flote interne veți avea nevoie de software pentru a decide cea mai bună rută pe baza unor constrângeri. Cel mai bun software va fi personalizabil, permițând fiecărei companii să decidă asupra planificării. Este necesar un software cu o sincronizare a datelor în timp real pentru a aplica hotărârile;
 3. cost. Dispecerul știe în avans costul de livrare pentru fiecare flotă? Unele flote percep taxă pe kilometru, altele includ o taxă excedentară pentru livrări peste o anumită distanță. Un bun sistem de gestionarea va lua automat în considerare costul livrării atunci când sugerează alocarea flotei;
 4. pauze pentru șoferi. Unele țări solicită flotelor prin lege să permită șoferilor o anumită perioadă de pauză, în fiecare zi. Sau să își limiteze programul de lucru. Asigurați-vă că orice soluție pentru gestionarea flotei pe care o utilizați include automat aceste pauze. În acest mod, planificarea devine mai rapidă și mai ușoară pentru dispecerat.

4.1 Gestionarea livrării în format crowdsourced

Datorită creșterii vânzărilor online mărcile se orientează către livrări mai rapide ca niciodată. Pentru mulți, livrarea colectivă este cea mai simplă opțiune.

În ceea ce privește comerțul cu amănuntul, mai puțin de o zecime dintre comercianți folosesc livrarea colectivă. Însă, unul din patru intenționează să o facă în următoarele douăsprezece luni.

90% dintre comercianți se așteaptă să utilizeze livrarea colectivă pentru a gestiona comenzile până în 2028. Acest lucru este util mai ales pentru gestionarea livrărilor în vârfurile de sezon.

Asigurați-vă că oricare dintre platformele software pe care le alegeți se integrează cu furnizorii crowdsourced. În acest mod puteți avea același nivel de vizibilitate în performanța flotei crowdsourced ca în cazul altor flote terțe și interne.

5. Platformă pentru gestionarea flotei cu învățare automată

Pentru a atinge performanța și eficiența optimă a flotei trebuie să obțineți cât mai multe date posibil. Atât la nivel macro, cât și la nivel micro. De exemplu, cunoașterea flotei care livrează mai repede vă poate ajuta să decideți pe cine să trimiteți.

La fel de important este să știți cărui fapt se datorează viteza respectivă. Căutați un sistem pentru gestionarea flotei ce poate aplica date istorice învățării automate. Puteți urmări timpul până la bază, timpul lateral, timpul de descărcare al vehiculului și alți factori.

Înțelegând mai bine unde se află lacunele în eficiența flotei, companiile pot aborda aceste probleme. Astfel, vor lua decizii mai informate cu privire la planificarea livrărilor.

Avantajele software-ului de învățare automată nu se termină aici. Pe lângă îmbunătățirea eficienței, accelerarea timpilor de livrare și îmbunătățirea fiabilității estimărilor de livrare vor îmbunătăți experiența clientului final și vor crește loialitatea față de marcă.

6. Performanța și păstrarea șoferului

În industria transporturilor cifra de afaceri și păstrarea șoferilor sunt chestiuni și cheltuieli bine cunoscute. Având în vedere că integrarea șoferilor calificați poate dura luni bune, costul păstrării șoferului este clar.

Îmbunătățirea ratelor de păstrare ale șoferilor va avea impact semnificativ asupra rezultatelor unei companii. Prin urmare, e o componentă critică a oricărui software pentru gestionarea flotei pe care îl evaluați.

Căutați un software care să fie ușor de utilizat și integrat. Acesta trebuie să includă cât mai multă automatizare în ce privește fluxurile de livrare și gestionarea sarcinilor.

Șoferii ar trebui să poată vedea clar când trebuie să scaneze articole. Când trebuie să preia semnături și să efectueze servicii suplimentare.

În plus, vă ajută să aveți mai puține tehnologii la care trebuie să faceți față. De exemplu, folosind același echipament (telefon mobil sau tabletă) puteți scana și înregistra articole, revizui rute și confirma livrări.

Această funcționalitate va îmbunătăți performanța în ceea ce privește livrările și serviciile. Pe de altă parte, va ușura și viața șoferilor și va fi un avantaj competitiv față de alți potențiali angajatori.

7. Software de siguranță a șoferului și telematica

Pe lângă protejarea persoanelor ce efectuează livrările, tehnologia vă poate reduce și costurile de asigurare. Căutați software pentru gestionarea flotei care include sau este integrat cu următoarele soluții de siguranță a șoferului:

 • telematică. Cea mai importantă caracteristică de siguranță pe care o pot avea vehiculele sunt șoferii atenți la siguranță. Soluțiile telematice folosesc urmărirea vehiculului pentru a monitoriza viteza, cât de dese sunt pauzele și alte date care pot fi utilizate pentru a evalua cât de sigur conduce cineva. Informațiile pot fi folosite pentru a încuraja o concurență sănătoasă în ceea ce privește obiceiurile sigure de conducere;
 • fără zone de deplasare. Restricționează flotele de a călători prin (sau către) zone nesigure. Acestea pot fi temporare (de exemplu, un drum înghețat și alunecos) sau constante;
 • aplicație hands-free pentru șoferi. Utilizați o aplicație mobilă care revine automat la o setare “mâini libere” atunci când un vehicul este în mișcare;
 • livrare fără contact. Atât flotele interne cât și cele externe ar trebui să aibă sarcina de a lăsa pachetele la ușă acolo unde se poate și de a utiliza metode fără dovadă de livrare (încărcarea fotografiilor articolului livrat).

Concluzie

Gestionarea flotei înseamnă mai mult decât gestionarea flotelor și a vehiculelor și trebuie să ia în considerare o multitudine de factori. Sperăm că acest articol de blog vă va ajuta să înțelegeți mai bine capacitățile pe care le căutați într-un software de gestionare a flotei.

Înapoi sus