Sari la conținut
Examen ocular, avantajele și dezavantajele unor teste efectuate online

Examen ocular, avantajele și dezavantajele unor teste efectuate online

Examen ocular, avantajele și dezavantajele unor teste efectuate online. Este recomandat să efectuați astfel de analize din propria casă?

Examen ocular: se pot face analize eficiente de la distanță?

V-ați pierdut ochelarii și acum trebuie să programați un examen ocular pentru a putea cumpăra o pereche nouă. Îți amintești de un anunț convingător despre un examen ocular online pe care l-ai auzit în mijlocul unui podcast.

Acum ești tentat să încerci de unul singur…

Dar știi cum se spune; atunci când lucrurile sună prea bine pentru a fi adevărate, probabil că așa este. Sunt bune aceste examene oculare online? Oferă aceeași acuratețe și rezultate ca testele oculare în persoană?

Dacă ai și tu aceste întrebări în minte, noi vom încerca să lămurim situația. Când vine vorba de eliberarea de rețete online, nu suntem încă acolo. Continuă să citești articolul de blog pentru a afla despre ce e vorba!

Ce este testarea vederii în online?

Pandemia și numeroasele restricții ce au apărut odată cu aceasta au dat naștere la idei și servicii strălucite, dar unele s-au dovedit a fi mai bizare. Vorbim aici despre examenele oculare desfășurate în mediul online.

Multe companii oferă examene oculare prin surse online. Trebuie să utilizați atât smartphone-ul pentru a completa răspunsurile, cât și computerul pentru a susține testul.

Foarte ironic, deoarece aceste dispozitive sunt considerate rele pentru ochii noștri.

Când efectuați un test de vedere online, trebuie să răspundeți la o serie de întrebări. Acestea sunt legate de problemele voastre oculare și condițiile de sănătate.

Totul e înregistrat într-un videoclip care ulterior este trimis unui oftalmolog ce analizează rezultatele. Dar, cum ar putea un simplu videoclip să dezvăluie tot ce se întâmplă în ochii tăi?

Ei bine, atât cât am observat, iată ce credem că ar putea face așa-numitele examene de vedere:

 • testează acuitatea vizuală;
 • transmite informații dacă ochii vă sunt sensibili la lumină;
 • detectează daltonismul;
 • estimează eroarea de refracție.

Dar ce se întâmplă cu verdictul asupra afecțiunilor oculare ce amenință vederea? De exemplu, cataracta sau glaucomul? Aceste teste nu vor oferi informații despre potențiale probleme de vedere?

Continuați să citiți pentru a afla mai multe.

Cum funcționează un examen ocular online?

După cum am spus, trebuie să răspundeți la câteva întrebări despre starea generală de sănătate. Apoi, îți vei așeza fața la câțiva centimetri distanță de ecran. Vei înclina capul și vei face diferite mișcări ale ochilor.

Pentru a vă testa acuitatea vizuală, trebuie să stați la o anumită distanță și să citiți cu voce tare literele de pe ecran. Videoclipul înregistrat este trimis apoi unui oftalmolog care se întoarce cu rezultatele după 24 de ore.

Examene oculare online vs teste oculare în persoană

Spre deosebire de testele oculare virtuale, chiar și cele mai elementare examene efectuate într-un magazin sau cabinet oftalmologic acoperă următoarele.

Aceste teste sunt rapide, exacte și non-invazive. Testul poate dezvălui mai multe lucruri despre sănătatea ochilor, în funcție de vârstă și de starea acestora:

 • diagrame oculare speciale pentru a vă determina acuitatea vizuală;
 • test de funcție a mușchilor extraoculari pentru a detecta orice defect sau slăbiciune;
 • test de acoperire pentru a observa dezalinierea ochilor (dacă există);
 • test de refracție pentru a determina prescripția în caz de ochelari de vedere/lentile de contact;
 • examinare oculară amănunțită pentru a verifica corneea, irisul, cristalinul și retina fiecărui ochi.

În afară de acestea, există examene oculare mai avansate care ar putea detecta în prealabil orice anomalie a ochilor sau tulburări care amenință vederea.

Din păcate, examenele oculare online nu reușesc să ofere atât de multe informații despre sănătatea ochilor.

Examen ocular online: avantaje

Cu siguranță, există unele avantaje ale testării vederii online, altfel oamenii nu ar apela la ele. Iată lucrurile care pot fi catalogate drept avantaje pentru aceste examene virtuale.

1. Accesibile

Fără asigurare sau alte reduceri, un examen ocular mediu în România vă poate costa destul de mult. Costul poate crește în funcție de locul în care îl faceți și de cine efectuează testul.

Examenele oculare online sunt mult mai ieftine și vă economisesc din bani. Website-urile care oferă această facilitate percep o taxă ce este de obicei (dacă nu întotdeauna) mult mai mică decât testele în persoană.

Unele website-uri oferă chiar și teste oculare online gratuite.

Există opticieni independenți și comercianți cu amănuntul de ochelari ce oferă un test ocular în magazinele lor. Rezervați o programare la medicaloptic.ro pentru a obține o consultație de la cei mai buni opticieni.

2. Convenabile

Testele oftalmologice tradiționale au nevoie de tine pentru a face un drum la un optician sau optometrist. Ceea ce le place oamenilor cu privire la acest nou mod de a-și testa vederea este că nu trebuie să părăsească domiciliul pentru asta.

Desigur, există companii care oferă teste oculare la domiciliu și corporate. Sunt situații în care vă veți putea testa vederea din confortul propriei case sau de la birou.

Examen ocular online: dezavantaje

Indiferent cât de tentante par a fi aceste examene, există întotdeauna o altă latură a fiecărei povești. Iată ce trebuie să știți în legătură cu aceste examene.

1. Inexactitatea

Precizia unui examen ocular online nu se ridică la testele oculare în persoană. Există întotdeauna loc pentru erori în prescripție.

Chiar dacă alegi test de vedere online, sunt necesare examene fizice de rutină, așa cum recomandă medicul. Un examen oftalmologic cuprinzător este cel mai bun mod de a vă asigura că vederea este sănătoasă și fără pericole care să vă amenințe vederea.

2. Timpul prelungit pentru primirea unui răspuns

Așa cum am menționat, înregistrarea video a testului ocular merge la un oftalmolog și trebuie să așteptați 24 de ore pentru a obține rezultatul. Deci, dacă ai o urgență de ochelari, nu te poți baza pe aceste teste.

La examenele fizice de ochi, părăsiți cabinetul cu rețeta în mână, astfel încât să puteți obține noii ochelari în cel mai scurt timp.

3. Nu este pentru toată lumea

E posibil ca aceste examene oculare online să nu fie o opțiune bună pentru persoanele cu afecțiuni oculare severe sau cu antecedente familiale de tulburări de vedere.

Mai multe afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta, retinopatia diabetică și glaucomul, nu pot fi evaluate prin aceste teste.

Pentru cine este un examen ocular online?

Testele de vedere online sunt limitate în ce privește cât de multe pot transmite despre sănătatea ochilor tăi. Majoritatea sunt doar teste oculare refractive. Cu toate acestea, pot funcționa în următoarele scenarii:

 1. călătoriți în locuri îndepărtate, fără magazine optice în apropiere;
 2. ați avut recent un test ocular real și trebuie doar să știți dacă s-a modificat prescripția;
 3. aveți o ușoară refracție în ochi;
 4. nu aveți o afecțiune a ochilor sau antecedente familiale de tulburări legate de vedere;
 5. trebuie doar să verificați dacă ați dezvoltat vreo eroare de refracție;
 6. dacă faceți un examen ocular online pentru ochelari de lectură și nu pentru varifocale.

Concluzie

Dacă efectuați un test ocular online, trebuie să știți că nu este un substitut pentru testele “tradiționale”. Cea mai mare diferență dintre ele este că testele online evaluează numai dacă rețeta funcționează.

Un optometrist propriu-zis vă va ajusta ochelarii la stilul de viață.

Înapoi sus